Thursday, December 03, 2009

Tahukah Anda?

PISANG
Pisang adalah sejenis buah yang enak dan disukai ramai. Al-quran menyatakan bahawa pisang adalah termasuk di antara buah buahan yang dinikmati oleh ahli syurga. al-Quran menamakannya {Tolhin Mamdud} Yang bermakna pohon yang memiliki buah yang tersusun. Pohon pisang hidup dalam negara yang beriklim khatulistiwa khususnya negara negara Amerika tengah yang mendapat jolokan “Republik Pisang”

Para ulamak mengatakan bahawa pisang adalah pohon buahan yang pertama muncul di permukaan bumi. Apa yang menakjubkan ialah pohon pisang ini dikatakan berasal daripada hutan negara kita yang dicintai iaitu Malaysia.

Firaun Mesir juga turut memaklumi tentang pisang dan ini tercatat di dalam sejarah yang menceritakan tentang Perang Iskandar agung di India pada tahun 327 sebelum Masehi. Pisang merupakan buah yang istimewa dan mampu memberi tenaga kepada badan. Mengandungi kaborhidrat dan garam semulajadi seperti potassium yang boleh membantu mengurangkan
kesakitan dan ketegangan otot.

Dengan itu ahli sukan sering menjadikan pisang sebagai makanan berkhasiat kerana menyedari kelebihan kelebihan ini. Kera juga menggemari pisang tetapi pengkaji sains mendedahkan bahawa kera menggemari pisang bukan di dorong oleh khasiat dan rasa pisang tersebut tetapi kerana tertarik dengan warnanya. Ini berdasarkan realiti bahawa kera mampu memakan bunga-bunga yang berwarna kuning dengan lazat sekali meskipun rasanya tidak enak.

Wallahu'alam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...