Saturday, January 03, 2009

PERMULAAN d UNITEN

Pertama skali ak nk citer mula-mula ak nk msuk uniten. "Huh, dah la jauh, pastu yuran plak mahal", pikir ak. Itulah perkataan yang bermain dfikiran ak apabila surat kemasukan ke uniten sampai ke rmh. Pada masa tu ade 3 pilihan iaitu uniten, maktab perguruan dan matrik kulim. Maktab dah p interview xp xtau dpt ke x. Ak jadi serba salah. "Wei nate gilo!!, baik mung g uniten pado mung g maktab n matrik", cakap abg ak dgn tegas. "Mung minat ko jadi cikgu??, pah kalu mung g matrik, oghe belambok doh sano", tambah abg ak lg. Hati ak bertambah yakin. Member sekampung ak plak srh ak jadi cikgu. Klau ak jadi cikgu mesti anak murid panggil ak cikgu pehe senyum. Buat malu je, xpi darah pendidik masih mengalir dalam badan ak melalui salur darah yang dipanggil vena kava, dan darah itu terus menjajah ke sereblum kepala ak. Jadi keputusannya, ak nk p uniten jgk.

Ak masih ingat lagi mula2 daftar kat uniten tu. Mase tu pkl 8.30am, ari sabtu. Ak tiba d bangunan admin dengan pakaian yang begitu segak. Pastu p ke Kelompok Amanah melalui jalan blkg iaitu melalui COIT. Sape punye keje bagi peta jln blkg ni. Abg fasi yg jaga kat admin tadi bagi peta ni. Saja nak habiskan minyak kete ak. Marah betul ak time tu. (padahal xtahu pun selok-belok jalan uniten pd mase tu). Setelah selesai mendapatkn kunci rumah, ak bergegas mencari blik bersama ayh,mak n abg ak. Sampai je depan bilik ak ade 2 orang sedang letak barang2 dalam bilk tu. Aku tahu, ni pun stdnt baru sbb pakai baju kameja warna putih, sama mcm ak. Xpi yang ak heran, kenapa stdnt yang sekor ni sedang kemas almari n katil ak. Student yg sekor lg sedang kemas katil dia. Ak tgk sekali lagi no blik ak utk mendapatkan kepastian. Mmg btl, ini adalah katil ak. "Wei, kite tukor bilik la, ak ni nak duk ngang die, die kawang skoloh ak mase skoloh teknik airport", ckp stdnt yg kemas katil ak tu. Baru ak tau, knp dia kemas tmpat ak, sbb dia nk duk dgn kawan dia satu bilik le tu. Hahahaha, penakut btl budak ni, baru dtg dah nk tkr bilik. Budak ni name dia Emi, budak Terengganu.Member dia yang budak ganu jgk tu nama Fatah. Dua2 dari ganu. Lps tu ak tkr kunci dgn emi, masuk bilik ak n kemas barang. Tgh kemas barang, ade sorang stdnt plak masuk bilik ak, cakap kl. Jadi, ak sebilik dgn dia. Name dia Seth. Dia berasal dari Pontian, Johor. Hahahahahahaha. Pelik betul nama dia, dalam seumur hidup ak, tu la kali pertama ak dengar nama tu. Budak ni mmg baik dari segi perwatakan. Mmg btl, dia ni senyap dan xbyk ckp. Pkl 10.30 am: ayah, mak n abg ak dah nk blik kelantan. Awal giler nk balik. Dah la ak sorang2 je. Seth kejap je masuk blik, pastu dia chow dgn ayah n mak dia. Dudukla ak sorang2 pkl dari pkl 10.30am- 7.00pm. Borink giler. Pada malam tu, ak berkenalan la dgn Emi, Fatah n Seth. Emi n Fatah ckap ganu je mlm tu. Naseb bek ak paham, sbb duk pantai timur. Ak plak cakap kltn. Seth plak senyap je malam tu, angguk je tau budak seth ni. Xphm apa2 kot. Ak cakap sepatah dgn Seth, Seth senyap je, nak kata bisu pagi tadi ok je ckp dgn ayah dia. Ok, tu je ak citer pasal mula2 masuk uniten. Mcm haprak.

Saat Kekeringan Duit Poket

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...